Servis

Al Bayan Global berkhidmat dalam bidang pengiklanan seperti di televisyen, radio, media sosial, digital serta membuat pemasaran digital dan juga servis yang paling utama iaitu fotografi dan videografi untuk apa-apa projek media dari syarikat yang mempunyai pelbagai latar belakang.

Fotografi & Videografi

Kami menyediakan servis rakaman video dan penggambaran untuk segala aktiviti syarikat termasuk program TV, majlis dalaman dan luar, penyediaan belakang tabir seperti pakaian, jalan kerja, prop dan lain-lain. Team Media amat mementingkan kualiti gambar dan video di mana team kami fokus untuk memilih angle, tempat penggambaran, setting dan juga keadaan persekitaran seperti cuaca dan pemandangan yang sesuai dengan konten dan kehendak klien dalam proses projek penggambaran dan perakaman video. Proses dalam menghasilkan suatu video yang berkualiti adalah seperti rajah di bawah:

Pengiklanan TV

Penggambaran dan perakaman video dilakukan sebelum disiarkan di kaca televisyen. Penyiaran iklan yang telah dirakam dan disunting bergantung kepada pakej yang dipilih oleh klien dari segi tempoh masa, waktu, pembuka dan pengakhir iklan dan sebagainya. Selain daripada rakaman iklan, rancangan televisyen seperti talk show di mana-mana platform televisyen seperti TV3, TV9, TV Al Hijrah juga boleh dikendalikan oleh team Media. Penyediaan skrip, pengurusan talent dan kerja yang berkaitan juga menjadi aspek penting dalam pengiklanan TV.

Pengiklanan Radio

Pengiklanan radio termasuk mempromosikan servis/produk atau aktiviti syarikat dalam stesen radio seperti IKIM FM, HOT FM, ERA FM dan sebagainya. Servis kami banyak mengambil berat dalam penyampaian ceramah dan aktiviti agama di dalam pengiklanan radio. Konten dan skrip penyampaian kebiasaannya disediakan oleh team Syariah kami bagi memeriksa kesahihan suatu hukum dan ayat. 

Laman Web eCommerce

Servis kami merangkumi pre-developmentdevelopment dan post-development di mana ia bermula dari pengumpulan maklumat, pembincangan tentang kriteria, designtimeline seterusnya membangunkan laman web serta maklum balas dari klien. Kami menyediakan laman web rasmi, minisite, hosting dan database untuk segala data dan bahan media dalam laman web. Pemilihan tema dan warna juga diambil kira mengikut kepada kehendak klien. Kami menyediakan servis penyelenggaraan selepas development.  Proses pembangunan laman web adalah seperti berikut:

Pengiklanan Media Sosial

Pengiklanan media sosial kebanyakannya dengan menggunakan kelebihan bahan media seperti poster, video dan sebagainya. Media sosial klien, iaitu Facebook, Instagram, TikTok, Youtube dan lain-lain juga boleh dikendalikan oleh team Media kami bagi tujuan pengiklanan kempen dan aktiviti-aktiviti syarikat. Akses untuk melakukan posting dalam media sosial klien amat penting untuk aktiviti pengiklanan dan kami juga memilih konten dan masa yang sesuai untuk menjalankan aktiviti pengiklanan tersebut.

Pengiklanan Digital

Penghasilan poster dan viral video adalah salah satu aspek dalam pengiklanan digital. Kami juga ada kepakaran dalam bidang animasi di mana pereka animasi kami bertungkus lumus mengikut garis masa dan tarikh-tarikh penting Islam dalam menyiapkan akhir produk dengan tajuk yang berkaitan. Kempen pengiklanan digital produk dan servis juga dilakukan oleh Al Bayan Global, boleh diiklankan di mana-mana platform seperti laman web, media sosial dan lain-lain.

Pemasaran Digital

Team Marketing dalam Al Bayan Global menyelidik latar belakang pengguna media sosial dan menggunakan teknik yang efektif untuk memasarkan sesuatu posting, produk, servis, kempen dan sebagainya. Trend juga difokuskan bagi menaikkan minat pengguna untuk mendalami sesuatu posting tersebut. Antara peranan penting dalam team pemasaran ialah penyelidik pemasaran, pereka dan pengurus konten digital, pengurusan media sosial, penganalisis data, pereka web dan akhir sekali perkhidmatan pelanggan. Entiti luar yang penting ialah influencer dan talent yang berfungsi untuk menaikkan engagement dalam media sosial klien.

Penerbitan Lagu & MTV

Lagu & MTV diterbitkan dengan melalui proses sebelum, semasa dan selepas penggambaran. Untuk sebelum pembikinan, pemilihan tempat, talent, jenis suara ditentukan oleh pengarah produksi dan juruvideo akan peka dengan sebarang latar dan babak. Konstruksi lagu dibuat dengan teliti dan kesan bunyi, suara latar belakang juga ditambah untuk lagu dan MTV yang menarik. Babak dalam MTV akan dirakam dengan kualiti yang terbaik dengan mengambil kira konsep estetik dan trend semasa. Lagu & MTV seterusnya akan diterbitkan dalam mana-mana platform digital termasuk media sosial, laman web, laman penstriman lagu & video dan sebagainya.

Scroll to Top